Programma’s om kennisclips te maken

Om kennisclips te maken, kun je verschillende betaalde en onbetaalde zogenaamde screencast-programma’s gebruiken, die de handelingen opnemen die je op een computer doet.

In de kenniskring werken we in eerste instantie met het programma Camtasia. Dit betaalde programma kun je installeren op een PC of op een MAC.
Het programma legt alles wat je op het bureaublad doet vast in beeld en geluid. Het is daarbij mogelijk, als je een webcam ingebouwd hebt of apart aansluit, het gezicht van de spreker bewegend of stilstaand op te nemen. Je kunt bij de beelden teksten inspreken, mits je een ingebouwde microfoon hebt of er een separaat hebt aangesloten.
Een mooie applicatie van Camtasia is een add-in voor PowerPoint. Als je een PowerPoint opneemt, zorgt de add-in voor een gemakkelijke benadering van de opnameknoppen en worden de dia’s beter geïntegreerd in de opname. Daarom hebben we er tot nu toe voor gekozen Camtasia te gebruiken en een PowerPoint als basis voor een kennisclip.
Met Camtasia kun je je opnames ook bewerken, zoals knippen van een fragment of een andere video toevoegen.

Als je een Bamboo-tablet van bijvoorbeeld Wacom op je PC of MAC aansluit, kun je met Camtasia ook teksten en tekeningen opnemen op het moment dat je ze schrijft of tekent.

Op de iPad zijn we bezig de screencastprogramma’s Educreations en Explain Everything uit te proberen.

Educreations

Explain Everything

Met beide programma’s kun je handelingen op een iPad of smartphone opnemen, waarbij je ook van tevoren gemaakte foto’s en schermafbeeldingen kunt invoegen. Je kunt ook heel handig opnames maken van teksten die geschreven worden en tekeningen die gemaakt worden, waarbij je ook tekst kunt inspreken.

Educreations voorbeeld

Inge Hekkert, docent rekenen/wiskunde aan de APO in Deventer heeft ons al geïnspireerd voor Educreations. Explain Everything lijkt de meeste mogelijkheden te hebben. Groot voordeel van dit programma is ook dat je de opnames als een bestand op het eigen ‘device’ kunt opslaan. Bij Educreations kan dat niet; de filmpjes worden in de cloud van het programma opgeslagen en zijn ook alleen via het programma of de website van Educreations te bekijken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s