Flippen in Suriname

Ellen Van den Berg

Nee, deze blog heeft niets met drugs te maken. Wel met het concept flipping the classroom, waar we binnen het lectoraat Rich Media & Teacher Learning al een tijdje mee experimenteren. Flippen betekent in onze uitwerking dat studenten thuis via kennisclips de theorie eigen maken en tijdens colleges onder begeleiding van de docent werken aan verduidelijking, verbreding of verdieping. Onderwijs-op-maat met actief en betekenisvol leren van studenten is het doel dat we willen realiseren.

Zo’n activerende didactiek sprak ook Marco Ligtvoet, directeur van een lerarenopleiding in Suriname, aan. Hij was in het kader van de voorbereiding van de stages van studenten een paar dagen in Nederland. Tijdens zijn verblijf exploreerden we hoe we ook de projectsamenwerking tussen onze lerarenopleidingen een nieuwe impuls kunnen geven. Eerder hadden we samengewerkt in het project ‘Actief leren’, waar het leren van basisscholleerlingen centraal stond. Uitbreiding naar de Surinaamse Pabo-studenten lijkt dan een logische vervolgstap.

Suriname
Echter, een kopie van wat we hier in Nederland doen is onmogelijk. Immers in Suriname hebben niet alle lerarenopleidingen:
stabiel draadloos internet;
in ieder lokaal computer en beamers;
een elektronische leeromgeving.

Ook de toegang thuis van studenten tot internet is veel beperkter en zij beschikken lang niet allemaal over een computer. Mobiele telefoons daarentegen zijn wel geweldig populair. Kortom: een heel andere context.
We hebben besloten in het kader van een subsidieregeling van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking rond het thema activerende didactiek met behulp van ICT een projectvoorstel in te dienen, waarin de basisprincipes gelijk zijn aan de projecten in Nederland, maar de uitwerking toegespitst zal worden op de Surinaamse context.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s