Michael Fullan in hogere sferen?

Johan Oude Engberink

Stratosphere
(bron:http://www.michaelfullan.ca/books/)

“We should be able to double our learning at half the cost ” (Fullan, 2013). Dit citaat uit zijn boek Stratosphere vertolkt de mening van Fullan dat het onderwijs beter kan tegen minder kosten. Dat is geen financiële analyse, maar een visie op hogere opbrengsten in het onderwijs, gevoed door zorg over de huidige stand van het onderwijs. Fullan maakt zich zorgen over het de dalende motivatie van studenten en de achterstand van het onderwijs met het gebruiken van nieuwe technologie. Fullan pleit voor een innovatie, waarbij Pedagogy, Technology en Change in elkaar grijpen tot een concept voor het onderwijs in de 21ste eeuw. Voor die innovatie zijn volgens de auteur vier criteria noodzakelijk:

1. ze moet voor studenten en docenten ‘engaging’ zijn en de docent-studentrelatie bevorderen;
2. ze moet efficiënt en gemakkelijk te gebruiken zijn;
3. ze moet technologisch overal en op elk tijdstip oproepbaar zijn;
4. ze moet leiden tot een onderdompeling in ‘real life problems’.

Fullan werkt de drie onderdelen in Stratosphere verder uit in een integratief model en komt uiteindelijk tot de conclusie dat flipping the classroom aansluit bij zijn visie op het vernieuwen van het onderwijs. Uiteindelijk moet het model dat Fullan in Stratosphere beschrijft leiden tot een andere rol van docenten en studenten, tot een hogere motivatie bij studenten en tot hogere leerresultaten. Daartoe is wel een systeem-hervorming nodig waarbij de verandering zich als een olievlek moet uitspreiden (change knowledge).
Fullan maakt in zijn boek geen expliciete keuze voor de didactische invulling van flipping the classroom. Belangrijk is de nadruk op de drie componenten in samenhang; de ‘pedagogy’, ‘technology’ en ‘change knowledge’ vormen een geïntegreerd uitgangspunt voor innovatie. De waarde gaat verloren als een van deze minder aandacht krijgt. Flipping the classroom sluit wel nauw aan bij zijn filosofie.

Fullan, M. (2013). Stratosphere. Integrating Technology, Pedagogy, and Change Knowledge. Toronto: Pearson.

Zie ook:
http://www.michaelfullan.ca/

http://www.youtube.com/channel/UCkQKqmQhisFBhS3X7L_egPw

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Michael Fullan in hogere sferen?

  1. Johnd620 zegt:

    Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this IE still is the market leader and a large portion of people will miss your magnificent writing because of this problem. eedbeacdabgc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s