Ontwikkeling van een platform ter ondersteuning van Flipping the Classroom

Erik Leeuw

Vanaf april 2013 hebben we in het Lectoraat Rich Media & Teacher Learning gewerkt aan een platform dat studenten just in time en any time, any place de gelegenheid geeft zich te verdiepen in concepten van de kennisbasis, deze te toetsen en te verbinden aan de praktijk. In eerste instantie richten wij ons daarbij op de Kennisbasis Nederlands voor studenten aan de pabo’s. Na een jaar ontwikkelen is het voorlopige resultaat een functioneel prototype dat Johan Oude Engberink met een pilotgroep studenten in de praktijk gebruikt.

In het prototype is een driedeling gemaakt tussen kennisclips, praktijkvoorbeelden en toetsen. Ze hebben onderling een sterke samenhang. Bij een onderwerp (bijvoorbeeld “vragen stellen”) is een kennisclip ontwikkeld, waar praktijkvoorbeelden aan zijn gekoppeld die de kennisclip ondersteunen en waar een toets aan is gekoppeld die studenten direct feedback geeft. Die toets kunnen de studenten dus gebruiken om te testen of ze de inhoud van de kennisclip hebben begrepen.

PS kennisclip vragen stellen

PS praktijk vagen stellen

PS toets

Het afgelopen jaar hebben we ons bezig gehouden met de vraag hoe studenten en docenten op een zo prettig mogelijke manier met het platform zouden kunnen werken. We hebben bijvoorbeeld afwegingen gemaakt over rollen en rechten, het gebruikersinterface van het ontwerp, de presentatie van de structuur, zoekmogelijkheden voor studenten en een laagdrempelige manier voor docenten om inhoud te plaatsen.

De uitkomsten worden momenteel verwerkt in een functioneel ontwerp met als doel dit product in een volgende fase door te ontwikkelen tot een volwassen applicatie die breder inzetbaar is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s