Online Educa: New Pedagogies for Video in Learning

Peter Blijleven

Op 4 en 5 december was het jaarlijkse Online Educa congres in Berlijn. In plenaire sessies/workshops werd gepresenteerd en gediscussieerd over actuele onderwijs- en ICT-vraagstukken. Thema’s als actief leren, Flipped classroom en video ontbraken dan ook niet.

Met veel interesse ben ik aangeschoven bij de sessie “VIDEO EDUCA: New Pedagogies for Video in Learning” (http://www.online-educa.com/ap/programme_detail.php?id=VID05). Drie sprekers presenteerden hun visie over de mogelijkheden van video in het onderwijs.

Het meeste interessante verhaal kwam van Claudia Bremer van de Goethe-Universität uit Duitsland. In haar presentatie “Videos for MOOCs” zoomde zij in op diverse (didactische) mogelijkheden en verschijningsvormen van video binnen de context van MOOCs, zoals:
• Weblectures: integrale opname van klassikale lessituaties.
• Kennisclips: opname van een docent die specifieke kennis uitlegt.
• Webinars: live streaming (online onderwijs)

Tevens toonde ze enkele creatieve storytelling videovormen zoals “Die Flucht des Pythagoras” (http://youtu.be/GE3GSIFcfWs). Ondanks de tijd en energie gestoken in het script en het idee om complexe concepten meer ´levendig´ te maken, lijkt de vorm het te winnen van de inhoud.

Tijdens de vragenronde aan het eind werd de sessie echt interessant. Diverse deelnemers in de zaal waren net als ik geïnteresseerd in ontwerpcriteria t.b.v. de inzet van video in online leeromgevingen. Belangrijkste leerpunten die Claudia Bremer benoemde waren:
(1) Het toevoegen van discussie/interactie aan het bekijken van een video heeft een positief effect op het kijkgedrag van studenten (minder zappen).
(2) Duurzame ontwikkeling van een video is essntieel. Het proces van scripten en opnemen van video is arbeidsintensief. Advies is dan ook een video te ontwikkelen die langdurig inzetbaar is. Duurzaamheid wordt bepaald door de mate van abstractie van inhoud van de presentatie (niet vakgericht, maar onderwerpgericht).

De leerpunten zijn op zichzelf niet schokkend. Mooi is wel te zien dat de essentie dicht ligt bij de activiteiten die we vanuit het lectoraat Rich Media en Teacher Learning uitvoeren. Dat geldt ook voor de mate waarin eigen ervaringen worden bevestigd door ervaringen van andere gepassioneerde collega’s uit het veld. Alleen daarom al is een bezoek aan een congres als Online Educa interessant.

Zie voor een Duitstalige versie van de presentatie van Claudia Bremer:
http://elearningtage.org/docs/%5bKELT2014%5d%20Claudia%20Bremer%20-%20Videos%20in%20MOOCs.pdf

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s